Bra att veta om din hund

Att skaffa hund kan en göra av olika anledningar såsom att ha hunden som sällskapsdjur för familjen, jakthund under jaktsäsongen eller arbetshund som exempelvis ledar- eller assistanshund – men oavsett av vilken anledning du har din hund ska du veta att det finns en hel del saker att ha koll på när det kommer till skötsel av hunden.

hundar raserDet finns en rad olika saker en bör ha koll på om en känner för att skaffa sig en hund, och de allra bästa råden går att hitta hos Jordbruksverket under rubriken ”Så sköter du din hund” där en bland annat kan läsa om när hunden får skiljas från sin mor, vilken typ av foder en hund kräver och vad de olika lagarna om djur- och hundar säger – och det är alltid bra att ha med sig i minnet. Till exempel kan det vara bra att veta att det är hundägaren som alltid har det yttersta ansvaret för hur ens hund beter sig, så det gäller att uppfostra hunden rätt och ett tips är att ta valpen med sig på lydnads- och uppfostringskurs så snart som möjligt så att hunden lär sig i tidig ålder. En annan bra sak att tänka på när det kommer till uppfostran är även att låta hunden få bra med motion och på så vis göra av med extra överskottsenergi, vilket gör att hunden kan fokusera bättre om den fått leka av sig lite innan lydnadsövningarna.

Att komma ihåg om din hund:

  • Hundar är flockdjur – att hunden är ett flockdjur innebär att hunden inte tycker om att vara ensam, och hundar mår heller inte bra av att lämnas själva. Detta innebär att om man inte har möjlighet att ta med sig hunden till arbete eller skola under dagarna så är det bäst att anlita huddagis så hunden aktiveras och socialiserar även under dagen och inte lämnas ensamma en hel dag och aktiveras först på kvällen.
  • Foder och vatten – en hund är precis som en människa när det kommer till mat och vatten morgon och kväll för att överleva. Därför bör varje hundägare se till att hunden får i sig foder som mättar, är allsidig och även ger välbalanserad näring. Vatten bör dock stå framme hela dagen i hundskålen så att hunden har fri tillgång till fräscht dricksvatten.
  • Rasta hunden – en hund behöver röra på sig med daglig motion och även regelbunden rastning. Därför är det viktigt att du rastar din hund minst sjätte timme under dagtid, men något att komma ihåg är att valpar och äldre hundar behöver gå ut mer än så.

 

Scroll to top