Ta med hunden på jobbet, vad gäller?

Det har under de senaste 2 åren blivit en ökning av hundar i Sverige. Det är inte alltid möjligt att lämna hunden hemma och du kan då ha en önskan om att ta med dig din hund till jobbet. Men vad säger arbetsmiljölagstiftningen om det och vad bör du tänka på som hundägare?

Det har i media skrivits artiklar om en ökning på 11 % av hundar under pandemin, som man tror beror på att många har kunnat arbeta hemifrån. Men nu när vi hundägare ska återgå till våra arbetsplatser utanför hemmet har det uttryckts oro från både hundägare, hunddagis och uppfödare. En lösning kan vara att ta med din hund till arbetsplatsen och låta den vara med på arbetet.

Arbetsmiljölagen – vad säger den om hund på jobbet?

Det är viktigt att komma ihåg att det alltid är din arbetsgivare som bestämmer om det är okej att du tar med dig din hund till din arbetsplats, därför ska du alltid fråga din arbetsgivare först innan du tar med hunden. Det finns inget generellt förbud mot att ha husdjur med sig på jobbet, men det är heller ingen rättighet för dig som hundägare att få ha med dig hunden. Om du först skulle få klartecken att få ta med dig hunden, men det senare visar sig att någon skulle vara allergisk mot hunden och blir sjuk av att den är där, så är din arbetsgivare skyldig att förbjuda hunden att få vara där. Om det skulle gå bra för tillfället att ha hunden med så är det bra om du har en alternativ plan för passning av hunden om det skulle bli så att du inte kan ta med den – för du kan inte lämna din hund i bilen hela dagen, det är inte bara olagligt utan även omoraliskt.

Fördelen med att ha med sig djur på jobbet

Det finns studier som har visat att det finns många fördelar med att ha husdjur på jobbet. Bland annat ökar produktiviteten, inte bara hos dig som hundägare men också dina medarbetare. Om du har en lugn och lättsam hund som inte stör arbetet så kan den till och med lätta upp stämningen på arbetsplatsen samt minska stressen. En hund underlättar också för hundägaren att ta korta pauser från arbetet samt bidrar till korta promenader under exempelvis lunchen, vilket främjar hälsan.

Scroll to top