Ta med hunden ut på jakt

Svensk älghund i snölandskapKänner du att det är svårt att motivera dig för att träna din hund? Kanske bör du börja jaga med den. Både du och hunden kommer att tycka att det är kul, och hunden kommer att prestera bättre vid tävlingar i framtiden.

Det kan vara svårt att hitta motivationen för att röra på sig i vardagen. Detta märks i ökad övervikt, dels för människor, men även bland husdjur. Det blir allt vanligare att katter och hundar rapporteras vara överviktiga.

Vi människor är ursprungligen jägare och samlare, och även hunden är en jägare av naturen. Varför inte appellera till den gemensamma jaktinstinkten? Både du och din fyrbenta vän kommer att tycka att det är ett roligt sätt att få motion.

Själv behöver du ett par bra jaktstövlar för jägare, och bra, oömma kläder. Hunden har ju redan oömma kläder på sig, nämligen sin päls. Den behöver alltså ingenting.

Att jaga in en jakthund kräver en hel del träning. För några år sedan gjorde Utbildningsradion ett program om hur man går till väga. Det programmet finns att se här.

Har man möjlighet kan man också åka till Annelund i nordvästra Skåne. Där finns en träningsanläggning för jakthundar. Där finns inte bara lämplig terräng för många typer av träning, utan även utbildade tränare för hundarna. Övningarna kan till exempel vara att simma mellan öar i en konstgjord sjö. Ursprungligen låg här endast hästhagar.
Så här skriver Helsingborgs Dagblad om anläggningen:

På ett givet tecken störtar en spaniel iväg och plumsar i plurret så att vattnet står som en plym kring den lilla kroppen. Några sekunder senare får den tag i påsen och tar den med sig tillbaka.

Vi har just fått se en enklare apporteringsövning. När det är mer avancerat sitter en person i en båt bakom de två öarna i dammen. På stranden står hunden. Från båten smäller plötsligt ett skott och en dummy kastas på ön längst bort från hunden.

Scroll to top