Hundkapplöpningen i Sverige

I delar av världen är hundkapplöpning en riktig populär sport för bet, där hela familjer åker iväg för att kolla på loppen och heja på det vinthundar som man har satsat pengar på. Detta gäller främst för de länder där hundkapplöpning har en professionell framtoning, och därmed inte bedrivs på hobby-nivå. I Sverige däremot, så har hundkapplöpningen aldrig slagit igenom lika stort. Här är det betting på hästar som har dominerat i folkets popularitet. Hästsporten i Sverige var lite för stark för att hundkapplöpningen skulle få en verklig chans.

 

Populära sporter att satsa bet på

Varför just hästsporten fått en så pass stor roll i Sverige, att det blir svårt för andra sporter som hundkapplöpning att ta sig fram är svårt att säga. En stor del av framgången kan bero på att betting på hästar var först och hann få sig en trogen publik. Vilket inte hundkapplöpningen har fått på samma sätt. Tid kan också vara en stark faktor. Bara publiken får tid på sig att lära känna sporten, kan även hundkapplöpningen på sikt troligtvis bygga upp en lika stor publik som hästsporten. Även om det till viss del även är en fråga om kultur och tradition. Hästsporten har helt enkelt en annan plats i den svenska kulturen.

I Sverige har vi sett olika på hundar och hästar, mot vad man har gjort i en del andra länder. Hundar har, bortsett från när det gäller jakt och andra sporter som sker på hobbynivå, setts som sällskapsdjur i familjen. Hunden har därmed haft en större betydelse som en familjemedlem än något annat. Hästar har på ett annat sätt, traditionellt,  delvis används till arbeten i jordbruken vilket kan ha gjort att vi lättare ser hästen som ett djur för arbete än vad vi ser dem som ett djur för sällskap. Hästar ger enligt många även en annan känsla att betta på då människor arbetar tillsammans med hästarna vilket gör det till annan typ av publiksport.

Scroll to top