Ett foder som hunden orkar på

”A breakfast for champions” är ett uttryck som ofta dyker upp i amerikanska filmer och tv-serier. För det mesta gäller det människor. Hundmat fokuseras det sällan på i samma utsträckning. Detta är märkligt om man tänker på hur många hundar som regelbundet deltar i aktiviteter där det är noga vad deltagarna äter för att de ska kunna prestera. Idrottsmän äter inte vad som helst inför en tävling, och det borde inte gälla hundar som tävlar heller.
Alla hundar bör naturligtvis få bra foder, men det är extra viktigt för tävlingshundar och jakthundar. Det går inte att ge någon generell information och säga att alla bör utfodra sina hundar med fodret XX för att det skulle vara bäst för alla hundar, lika lite som man kan säga att alla idrottare presterar bäst på en viss kost. Rent generellt gäller att man bör prova sig fram. Köp några olika sorters foder av bra kvalitet och se vilket som hunden föredrar. En del hundar kan vara allergiska mot protein av en viss typ, exempelvis från kyckling. Andra kan få magproblem av vissa kolhydratkällor, som ris eller majs. Tyvärr är detta svårt att upptäcka i förväg, man får helt enkelt pröva sig fram.
En annan fråga är hur man ska utfordra hunden. Precis som människor blir en del hundar lätt lite överviktiga, medan andra inte går upp ett enda gram i vikt hur mycket man än försöker. Även här får man pröva sig fram, en del hundar äter lagom mycket om man endast utfordrar dem på morgonen och på kvällen, men för andra är det bättre om fodret står framme hela dan.

Scroll to top