Uppfostra hunden

Många som skaffar hund tror att allt är gull och lek, men glömmer en viktig del av hundägarskapet: att man som hundförare är skyldig att både uppfostra och träna sin hund i hur den ska bete sig – men hur uppfostrar man sin hund på ett bra och enkelt sätt?

hund-agare-mataDet finns många saker som en hundägare är skyliga att göra såsom att motionera med hunden och utfodra den, men något man inte ska glömma är att en viktig del av hundägarskapet handlar om att uppfostra sig vovve. Men hur gör man detta på ett enkelt och effektivt sätt? Det har hundtränaren Maria Brandel koll på och i en artikel i Folkbladet delar hon med sig av sina bästa tips:

  • Gör träningen till lek – precis som människor så tycker hundar om att lära sig nya saker så se till att leka mycket med din vovve samtidigt som du lär den nya tricks och lydnadsgrejer.
  • Lek på olika platser – hunden bör lära sig bete sig ordentligt i alla typer av miljöer, se därför till att leka på olika ställen.
  • Passa på att göra olika övningar – testa att använda leken för att göra nya övningar, till exempel passa på att träna lite motion och lydnad samtidigt.
  • Våga använda redskap – att leka med redskap är roligt för en hund, speciellt om redskapet används som belöning för gott uppförande, så testa att ta bort redskapet och ge tillbaka det först när hunden lyckats med en övning såsom att lyda kommandot ”sitt” i kombination med kommandot ”vacker tass”.

Extra viktigt med valpen

Att uppfostra sin valp är förstås extraviktigt eftersom att ju yngre hunden är desto mer lär den sig och håller sedan fast vid invant beteende. Om hunden till exempel inte får sitta i sängar och soffor är detta något som ska klargöras nu, för precis som uttrycket säger: det är svårt att lära gamla hundar att sitta. Så ett annat tips är att ta med hunden på hundskola, då kan du som erfaren eller oerfaren hundägare få hjälp av hundproffs som verkligen kan det här med att träna och uppfostra valpar och vuxna hundar – och gör sedan som de säger för att uppfostra din hund till att bli den bästa vovven den kan bli!

Scroll to top