Motionera med hunden

Att motionera tillsammans med hunden är ett härligt sätt för både ägare och hund att hålla kroppen i form. Antingen kan man ge sig ut själv med hunden eller anmäla sig till någon utav de tävlingar som anordnas för hundar och deras ägare.

567085-running

För ett par veckor sedan anordnades Jämtlands första triathlontävling med hund, skriver Sveriges Radio. Tävlingen gick under namnet ”Iron Dog” och hölls i Norderåsen. Ett 40-tal hundar och deras ägare möttes upp och sprang, simmade och cyklade tillsammans. Och initiativet till tävlingen kom från två motionärer som helt enkelt tyckte att det skulle vara en fantastisk idé att tävla och motionera tillsammans med sina hundar. Arrangörerna hade räknat med att tio-femton deltagare skulle vilja ställa upp men det blev alltså mycket större än så och möjligen kan det stora intresset göra att man genomför tävlingarna även nästa år och utvecklar konceptet.

Springa med hunden

Att det finns ett så här stort intresse att utföra motionstävlingar med hunden som sällskap är egentligen inget konstigt. De flesta hundägare kan nog hålla med om att det blir så mycket trevligare att motionera när hunden är med och dessutom passar man ju på att ge hunden den värdefulla motion som även den behöver. Och den här typen av triathlon med hund är långt ifrån den enda typen av sådan här tävling som hållits senaste tiden. I Jmini kan man läsa att Jönköpings Brukshundklubb anordnat en så kallad Pay & Run där deltagarna fått betala en avgift för att springa en bana i terräng med hunden som hjälpmedel. Den här mini-tävlingen gick ut på att man skulle springa ihopkopplad med sin hund i sele och på snabbast tid ta sig genom banan. Men att vinna var inte huvudfokus i den här tävlingen, utan det viktiga med det hela var att motionera och ha roligt tillsammans med sin hund.

Cykla med hunden 12765191-good-time

Men att vara med i någon typ av tävling med sin hund passar inte alla och självklart går det precis lika bra att ta ut hunden på en motionsrunda, bara för att det är skönt. Exempelvis är det väldigt vanligt att man tar cykeln och låter hunden springa bredvid. Du som är intresserad av den här typen av motion, köp cykel hos Cykloteket och bege dig ut med din hund. Då kan hunden få springa i sitt tempo utan att man som husse eller matte behöver bekymra sig över att kunna hänga med. När man ska ge sig ut på en motionsrunda på cykel med hunden finns det dock en del saker man bör tänka på enligt Härliga Hund. Några av dessa saker är:

  • Att inte börja cykelmotionera hunden förrän den är över 18 månader. En yngre hund kan ha svårt att klara en så stor påfrestning på leder och ben.
  • Att lära hunden hur man springer vid cykeln, eftersom hunden ska vara på motsatt sida som den ska vara när man går med den.
  • Att försöka motionera hunden på mjukt underlag. Motion på asfalt medför ett stort slitage på hundens leder.
Scroll to top